Press "Enter" to skip to content

Zubne hitni slučajevi stomatološka ordinacija Banja Luka

Marie Poppins 0

Nevidljive proteze stomatološka ordinacija Banja Luci 2023: Ova grana stomatologije se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem bolesti i oštećenja zuba. Konzervativna stomatologija ima za cilj očuvanje prirodnih zubi što je duže moguće, a njeni postupci su usmjereni na to da se oštećeni zubi saniraju i sačuvaju bez potrebe za njihovim vađenjem. Postupci konzervativne stomatologije obuhvataju popravke karijesa, liječenje pulpe (unutrašnjeg dijela zuba koji sadrži živac i krvne žile), izradu ispuna, restauraciju zuba, izbjeljivanje zuba i druge slične postupke koji imaju za cilj očuvanje prirodnih zubi. Konzervativna stomatologija je bitna i kao preventivna mjera jer pravovremeno otkrivanje i liječenje oštećenja zuba može spriječiti daljnje probleme i potrebu za složenijim tretmanima u budućnosti. Otkrij dodatno informacije na Dječiji stomatolog Banja Luka.

Bolji govor: zubi koji nedostaju mogu otežati izgovaranje određenih slova i zvukova. Neko sa prazninama u osmehu može da mrmlja ili promrmlja. Zubni implantati pružaju pouzdanu i stabilnu zamjenu zuba za jezik i usne, omogućavajući pacijentima da govore jasnije i sigurnije. Održavanje pravilnog oralnog zdravlja posebno je važno kako starite. Postajete osjetljiviji na probleme sa zubima zbog starenja, upotrebe lijekova i osnovnih zdravstvenih stanja. Vaši zubi mogu pretrpjeti nekoliko promjena koje utiču na njihov izgled, snagu i funkciju. Osim toga, vaši zubi mogu biti izloženi većem riziku od karijesa, infekcije, promjene boje i gubitka zuba (posebno ako ste imali značajan karijes ili bolest desni).

Jedna jednostavna strategija može pomoći u održavanju bijelih zuba: četkanje. Četkajte najmanje dva puta dnevno. Još bolje, četkanje nakon svakog obroka i užine. Četkanje pomaže u sprečavanju mrlja i žutih zuba, posebno na liniji desni. I električne i zvučne četkice za zube mogu biti superiornije od tradicionalnih četkica za zube u uklanjanju plaka i površinskih mrlja na zubima. Takođe, ne zaboravite da svakodnevno koristite konac i antiseptičku vodicu za ispiranje usta.

Smanjite sok: Mnogi roditelji misle da je sok zdrav izbor za piće tokom cijelog dana, ali može dovesti do karijesa. Ograničite svoje dijete na ne više od 4 unce dnevno 100% voćnog soka. Dajte napitke i hranu bez šećera u vreme obroka, a sok koristite samo kao poslasticu. Zakažite prvi stomatološki pregled vašeg djeteta prije njegovog prvog rođendana ili nakon što mu se pojavi prvi mliječni zub , šta god prije dođe. Ova posjeta je kao posjeta vašem pedijatru za dobro dijete. Kako djeca odrastaju, njihove navike oralne higijene trebaju rasti s njima. Djeca imaju sve svoje mliječne zube do 3 godine. To se nazivaju mliječni zubi. Mliječni zubi počinju da ispadaju oko 6. godine; tada počinju da izbijaju stalni ili odrasli zubi. Praznine između mlečnih zuba su normalne. Prave mjesta za trajne zube. Većina trajnih zuba dolazi do 13. godine.

Postoji i povratni efekat od izbeljivanja zuba, gde će se zubi lagano vratiti u nijansu. Možda ćete izbjeljivati zube i prestati u određenom trenutku kada budete zadovoljni rezultatima, ali bih preporučio da odete malo dalje od toga zbog povratnog efekta. Studija procjenjuje da se do 50 posto efikasnosti proizvoda za izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji može vratiti u roku od samo tjedan dana. Ovo je posebno istinito kada jedete ili pijete hranu ili piće sa mrljama u prvih sedam dana.

Jednostavno rečeno, što je jasnija boja tečnosti, to je bolja za vaše zube. Mlijeko je puno kalcija koji će vam pomoći da imate jake zube i kosti. Voda je odlična za ispiranje plaka i drugih ostataka u ustima. Pijenje puno ove dvije tekućine također će vam pomoći da ostanete hidrirani, što je dobro za vaše cjelokupno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je električna četkica za zube efikasnija od ručne u uklanjanju naslaga. Može ukloniti čak 70% više plaka! Električna četkica za zube neće samo pomoći u održavanju zdravlja vaših zuba. Mnogi od modernih imaju namjenske cikluse izbjeljivanja. Ovo je posebna 3-minutna četkica koja pomaže u uklanjanju mrlja i ostavljajući zube prirodno bijelim. Dobijanje sjajnih zuba na prirodan način će trajati duže od dobijanja holivudskog osmeha. Ali upornost je vrijedna toga i istovremeno ćete brinuti o svom oralnom zdravlju.

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi hirurškim postupcima u usnoj šupljini, čeljusti i lica. Oralni hirurzi obavljaju različite zahvate, uključujući vađenje zuba, ugradnju dentalnih implantata, korekciju anomalija čeljusti, uklanjanje cista i tumora u ustima i druga kirurška rješenja za probleme u usnoj šupljini. U našoj ordinaciji pružamo sve vrste oralnohirurških usluga. Vrhunska stručnost, ozbiljan pristup svakom problemu te dobar plan terapije, garancija su uspjeha kod svakog pacijenta. Pogledaj još više detalji na https://drcavic.com/.